Är du en fara i trafiken?

Författare: Omana Bender | Publicerad: 15.09.2015 | Kategori: Sömn

Har du varit med om att det varit svårt att hålla ögonen öppna efter en sömnlös natt? Eller att du somnat till på jobbet, eller i soffan när du kom hem? Koncentrationsförmågan påverkas dramatiskt av sömnbrist, så det viktigaste är att du låter bilen stå, annars kan konsekvenserna bli ödesdigra.

Enligt uppgifter från Transportstyrelsen omkom 261 personer i vägtrafiken under de senaste 12 månaderna (sep 2014 – aug 2015). På Statens väg- och transportforskningsinstituts hemsida kan man bland annat läsa följande: ”Undersökningar tyder på att trötthet kan vara en bidragande orsak i omkring 10­ till 40 procent av alla olyckor… Riskgrupper är framförallt unga förare, yrkesförare, skiftarbetare och förare med sömnstörningar.”

Under perioden sep 2014 – aug 2015 miste 261 människor livet i trafikolyckor i Sverige

En natt utan sömn motsvarar 0,8 promille

Förare som ger sig ut på vägarna påverkade av alkohol står för en stor del av olycksstatistiken. Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och för grovt rattfylleri fängelse. Men det värsta som kan hända är att man tvingas leva med vetskapen om att man tagit en annan människas liv.

De allra flesta skulle aldrig sätta sig bakom ratten med alkohol i blodet, så varför gör så många det när de är så trötta att de knappt kan hålla sig vakna?

Det värsta som kan hända är att man tvingas leva med vetskapen om att man tagit en annan människas liv.

Många upplever “dagen efter”-symptom efter en natt med för lite eller dålig sömn. Men det är inte så konstigt. Visste du att en natt utan sömn kan liknas vid cirka 0,8 promille alkohol? Eller att påtaglig trötthet ger samma straff som för rattfylla?

Sömnapné kan vara orsaken

Studier visar att sömnapné är en vanlig orsak till problemen. Risken för att drabbas av en olycka i trafiken är hela sju gånger högre om du lider av sömnapné. Många som har detta problem har inte fått någon diagnos och vet därför inte att de utgör en fara i trafiken – både för sig själva och andra.

Enligt körkortslagen kan personer som lider av sömnapné, snarksjukdom narkolepsi eller andra sjukdomar som innebär sömn eller vakenhetsstörning förbjudas att köra motorfordon.

Många som har detta problem har inte fått någon diagnos och vet därför inte att de utgör en fara i trafiken

Men sömnbrist är inte bara ett problem i trafiken, det är ofta en bakomliggande orsak till stress och arbetsplatsolyckor. För de flesta är det kanske okej att vara trött på jobbet någon gång ibland, men på vissa arbetsplatser kan det vara ödesdigert – till exempel på sjukhus och inom tillverkningsindustrin och transportsektorn.

Sömntabletter kan göra dig ännu tröttare

Många tror att lösningen är att få sömntabletter utskrivna av sin läkare, men forskning visar att risken för att hamna i en trafikolycka är dubbelt så hög bland dem som tar sömntabletter. Som tur är finns det andra alternativ för att öka sömnkvaliteten – helt utan biverkningar!

DOSERING

Den rekommenderade dagliga intaget är 2 kapslar/dygn. Förpackningen innehåller 60 kapslar (en månads användning)

Innehåll per dagligt intag:

  • Citronmeliss 220 mg
  • Kamomill 200 mg
  • Humle 200 mg
  • Biotin 225 μg *450%
  • Vitamin B12 9 μg *360%

* = prosent av referanseverdi

Sleepwell Forte är ett helt naturligt örttillskott som hjälper dig att somna och förbättrar din sömnrytm. Sleepwell Forte är inte beroendeframkallande och du är pigg och fräsch när du vaknar på morgonen.

Sleepwell Forte används av många nöjda kunder. För endast 149 kronor kan du få bukt med sömnproblemen – så att du tryggt kan sätta dig bakom ratten utan att vara en fara för dig själv och andra.